Høyteknologiske løsninger – kort avstand mellom CAD og ferdig produkt

0
198

Moderne produksjon er preget av høy kompleksitet, både når det gjelder selve produktet, produksjonsprosessene og ikke minst logistikk. I noen sammenhenger er det kritisk for et selskap å ha tilnærmet full kontroll over deler av produksjonen. Såkalt CAM, Computer-aided Manufacturing, vil gjøre avstanden mellom CAD og ferdig produkt kortere.

Sammenhengen mellom CAD, CNC og CAM

Det er selvfølgelig ikke alle komponenter eller produkter som kan skapes med kjeden CAD, CNC og CAM, men en når det gjelder metall er det mulig å lage det aller meste. Deler til luftfart, maskiner, verktøy eller kjøretøy er gode eksempler. Det er særlig når verken bruken, antallet eller produksjonen passer til rimeligere støpning som CNC med maskiner fra for eksempel Citizen er et overlegent alternativ.

CAD står for Computer-Aided Design, og betyr helt enkelt å designe komponenter og produkter i programvarer som for eksempel AutoCAD. Disse modellene oversettes så til et språk som en CNC-maskin eller annet produksjonsutstyr kan forstå. CNC står for Computer Numerical Control, og begrepet er altså relativt bredt. CAM, Computer-Aided Manufacturing, er kombinasjonen av disse to prosessene – der design og produksjon er integrert i en prosess.

Tid er penger – det gjelder uten tvil også i produksjon

Gjennom 2021 var det mange bedrifter som opplevde omfattende utfordringer med mangel på halvlederprodukter. Denne situasjonen var et godt eksempel på hvordan komponentmangel og logistikkutfordringer kan skape alvorlige flaskehalser videre i produksjonskjeden.

Det er selvfølgelig ikke mulig å avhjelpe alle slike avhengigheter ved å produsere deler selv, moderne produksjoner er alt for spesialisert for at det skal være gjennomførbart eller økonomisk. Samtidig er finnes det sannsynligvis selskaper som har fått opp øynene for at det faktisk i noen tilfeller kan være veldig greit å ha tilgang til en komplett produksjonslinje in-house. En kort vei mellom CAD og ferdig komponent kan spare en bedrift for mye penger i situasjoner der tid er en kritisk faktor.