Husk på totalkostnaden når du kjøper skriver

0
563

Skrivere er litt mer komplisert å kjøpe enn hva det kan fremstå ved første øyekast. Spesielt blekkskrivere er ofte på tilbud hos de forskjellige elektrokjedene, og det er ikke vanskelig å finne skrivere for bare noen hundrelapper. Likevel kan det koste mye penger hvis man ikke tenker seg om.

Det er nemlig ofte kostnadene til blekk eller annet utstyr som virkelig driver kostnadene. Derfor er det viktig å tenke over hvor man kan kjøpe blekkpatroner billig allerede når man kjøper selve skriveren. Planlegg litt, finn blekkpatroner her, så er du langt på vei.

Derfor er blekkpatroner til private skrivere så dyrt

Egentlig er det ingen tungtveiende grunner til at de små blekkpatronene til skrivere skal være så dyre. Literprisen for blekk er astronomisk, og gitt at selve skriveren ofte er subsidiert kan det få nesten komiske resultater:

  • Mange ganger er det dyrere å kjøpe et sett med blekkpatroner, enn å kjøpe selve skriveren. Det kan altså være billigere å kjøpe en ny skriver.

  • Likevel er det kanskje heller ikke en løsning, da mange skrivere leveres med spesielle patroner med ekstra lav kapasitet.

Forretningsmodellen til selskapene som produserer skrivere, er altså å selge selve skriveren med tap – for å så tjene igjen dette på blekkpatronene. Dette ligner på mange måter på forretningsmodellen til selskaper som Gillette, som selger høvler relativt rimelig med forventning om å selge mange blader.

I tillegg skaper dette en situasjon der produsentene av skrivere kjemper med nebber og klør for å unngå at noen andre skal kunne selge blekkpatroner. I en periode var det mulig å lage patroner som passet i forskjellige skrivere, men med selskapenes kopieringsbeskyttelser er det nå nødvendig for andre selskaper å fylle blekk i gamle patroner. Denne gjenvinningen av patroner er da noe som både forbrukere, tredjeparter og kanskje til og med miljøet tjener på. Hvis man virkelig ønsker rimelig drift av skriveren man kjøper bør man sette seg inn i disse alternativene før kjøpet.