Hva med et klassisk analogt bilde i ramme – kunst i en digital verden

0
302

Kunst i en digital verden kan være et komplekst tema. Det finnes en mengde forskjellige uttrykksformer som omfattes av kunstbegrepet, og det allerede før digitale såkalte «non-fungible token» kommer inn i bildet. For mange kan det hele faktisk bli relativt forvirrende, og kanskje er det faktisk like greit å forholde seg til analog kunst som eksisterer i den fysiske verden?

Veien fra bilder på lerret til digitale kunstverk på blokkjeden

Å male er en av de eldste uttrykksformene vi kjenner til, og hulemalinger er for eksempel et eksempel på tidlige kunstuttrykk. Teknologien har utviklet seg gjennom tidene, men de grunnleggende teknikkene har i stor grad vært de samme. Det finnes selvfølgelig fortsatt et stort marked for håndmalte kunstverk, skapt med klassiske eller nye teknikker. Det er for eksempel mulig å kjøpe et håndmalt bilde på nett, som da er et unikt verk skapt av en profesjonell kunstmaler.

Det finnes også en mengde kunst som er skapt digitalt, men som etter det er trykket eller på annen måte overført til den fysiske verden. Denne type kunst er en mellomting mellom tradisjonell malt/skapt kunst og heldigitale uttrykksformer. Slike kunstverk kan fortsatt ha trekk av håndverksarbeid, for eksempel i forbindelse med litografi eller trykk.

Digitale kunstverk har en åpenbar svakhet, i hvert fall når det gjelder aspektet å kunne eie unik kunst. Det er mulig å se på en mengde forskjellige digitale kreasjoner som kunst, men et verk som kan kopieres eksakt i det uendelige har ikke alltid den samme tiltrekningskraften som noe som er unikt og sjeldent. Det er her såkalt  «Non-fungible tokens» og blokkjeden kommer inn i bildet.

Non-fungible tokens og unike digitale kunstverk

Begrepet non-fungible token kan oversettes til omtrent «uerstattelige ting» på norsk. Eventuelt er det mulig å omtale de som ting eller objekter som ikke kan byttes ut, for disse tingene er ikke uerstattelige i den forstand at de ikke kan gjenskapes hvis de går tapt.

Enkelt forklart er et non-fungible token et digitalt kunstverk, det kan være et bilde, en video eller noe annet, med en tilhørende unik oppføring på en blokkjede. Denne oppføringen på blokkjeden er beviset på at denne digitale tingen tilhører en gitt person. Det betyr at andre kan kopiere verket i det uendelige, men de vil aldri få den samme oppføringen på blokkjeden. Det er selvfølgelig interessant å tenke over hvilken verdi som egentlig ligger i dette – da det egentlig er oppføringen i blokkjeden som er det unike, ikke selve kunstverket. Denne problemstillingen har ikke dempet etterspørselen etter non-fungible tokens, og det omsettes i dag slike digitale tilganger for milliardbeløp på det globale markedet.

Kunst som investering eller opplevelse

Kunst i den digitale verden ligner på mange måter den klassiske kunsten i den fysiske verden. Du kan finne en stor mengde rimelig digital kunst, og kostbare non-fungible tokens. Dette samsvarer med tradisjonell kunst, der du også kan kjøpe en mengde forskjellige pene kunstverk og malerier rimelig – samtidig som et signert verk fra en kjent kunstmaler kan koste mange millioner.

Til syvende og sist handler det om hvorvidt kunst er en investering eller en opplevelse. For en investor med høy appetitt på risiko kan non-fungible tokens sikker være et spennende område, men for de aller fleste vil det sannsynligvis være mer aktuelt med et godt gammeldags bilde i ramme på veggen.