Låne til PC og elektronikk – hvor mye koster det egentlig?

0
116

Annonse

Det er mulig å låne penger til mange forskjellige ting: studier, bolig, bil eller generelt forbruk. Svært mange nordmenn har boliglån, og det er også mange som har lån til bil. Det er helt enkelt slik at det oftest er de skikkelig store investeringene som må lånefinansieres, og da er selvfølgelig bolig og bil på toppen av listen for de aller fleste. Hva med PC og elektronikk? Det er mulig å finansiere slikt utstyr enten gjennom en usikret kreditt eller med nedbetalingsordninger og forskjellige leieabonnementer – men hvor mye vil det egentlig koste?

Det er alltid lurt å gjøre kostnadene synlige og tydelige

Til å begynne med er det lurt å synliggjøre kostnader, det er relevant uansett hvilken type finansiering du vurderer. La oss se på de forskjellige alternativene:

  • Finansiering med et eget usikret forbrukslån vil følge en gitt nedbetalingsplan. Den skal være relativt enkelt på forstå, og vil vise tydelig hva lånet faktisk koster deg hver måned – i renter og avdrag. Se for eksempel www.Swiftbanker.no for et startpunkt der det er mulig å innhente tilbud.
  • De store elektrobutikkene kjører noen ganger kampanjer med forskjellige nedbetalingstilbud og delbetalingsløsninger. Det er greit å vurdere slike tilbud, men pass på at du faktisk får med deg alle eventuelle ekstrakostnader. I noen tilfeller kan rente være erstattet med et fast gebyr.
  • Flere aktører tilbyr ulike leie- og bytteløsninger, som lar deg bruke en PC, mobil eller annet utstyr til en fast månedskostnad. Slike ordninger kan være forlokkende, men de kan bli kompliserte og vanskelige å forstå. Husk på at du ikke eier produktet ved utgangen av leieperioden, og i noen tilfeller kan faktisk restverdien være betydelig.

Et svært enkelt regneeksempel

Uansett finansieringsmåte, kan det være greit å ha en omtrentlig forståelse av hvor mye et lån eller kreditt til PC-utstyr egentlig kan koste. La oss si at utstyret du vil finansiere koster omtrent 20 000 kroner, et ikke helt urimelig beløp. Beløpet skal nedbetales over to år. Usikrede kreditter befinner seg ofte et sted mellom 7,4 % og 24,4 % rente, det er altså et annet nivå enn sikrede boliglån. La oss ta 15 % som eksempel. Merk at vi ser bort fra en rekke faktorer, som eventuelle gebyrer og skattefradrag. Dessuten bruker vi serielån, som ikke er så vanlig når det gjelder forbrukslån.

  • 20 000 kroner som skal betales ned over to år betyr 833 kroner avdrag per måned.
  • 20 000 kroner ganger 15 % rente blir 3000 kroner per år, og 250 kroner per måned.
  • Totalsummen er da 1083 kroner per måned. Hvis du virkelig hadde funnet et forbrukslån som betales ned som et serielån, ville denne summen da blitt redusert noe underveis, i takt med lavere lånesaldo.

Et slikt enkelt regneeksempel kan være en god hjelp når du vil danne deg et bilde av hvor mye lånet egentlig vil koste deg, og ta en beslutning om eventuelt låneopptak.

Renteeksempel: Nominell rente fra 8,99% til 21,95%. Effektiv rente fra 7,4% til 24,4%. Effektiv rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262.573.