LED – svært enkel teknologi, ubegrensede muligheter

0
137

Denne artikkelen er en betalt annonse.

LED-teknologien er egentlig svært enkel, det handler om en type halvleder som gir fra seg lys når strøm beveger seg gjennom komponenten. Mer spesifikt bygger det på at elektroner «rekombinerer» i såkalte elektronhull, og resultatet er energi i form av fotoner. Slike detaljer trenger man selvfølgelig ikke å huske på i hverdagen, men kjøp dine LED-lys nå for å oppleve disse tekniske underverkene på egen hånd.

LED har mange fordeler sammenlignet med andre teknologier

Det er ikke uten grunn at LED har erstattet en rekke ulike belysningsteknologier, inkludert glødepærer og halogen.

  • En svært viktig faktor er energieffektivitet. Med LED-lys omdannes en høy andel av strømmen til fotoner og lys. I en glødepære vil en stor del av strømmen «gå tapt» i form av varmetap.
  • LED-lyskilder kan designes på en måte som er svært kompakt. Selv om mange LED-lyskilder fortatt følger de samme formatene og standardene som klassiske lyskilder, er det også mulig å lage svært kompakte og/eller integrerte lamper.
  • LED kan dessuten tilpasses i det uendelige når det gjelder lysstyrke, farge og fargetemperatur. Denne teknologien er mer fleksibel enn glødepærer.

En ny hverdag med LED-lamper og nye lyskilder

I de aller fleste norske boliger er det fortsatt de klassiske lampene med sokler og separate lyskilder som dominerer. Det er selvfølgelig ikke så rart, og en stor andel av nye lamper selges også med plass til lyskilder som kan fjernes – selv om det vil være svært lange intervall mellom når en LED-pære må skiftes ut.

På sikt vil vi likevel sannsynligvis se en dreining mot lamper som har integrerte LED-lyskilder, som i utgangspunktet ikke kan skiftes ut. Det er en logisk konsekvens av at lyskildene nå har en forventet levetid som er på linje med levetiden til selve armaturen, samtidig som sokler og konstruksjonen rundt egentlig er unødvendig. Denne utviklingen vil føre til et enda bredere utvalg av spennende og smarte lamper i nye formater.