Mye tid foran skjermen? Blålysbriller kan være løsningen

0
76

I 2023 befinner mange av oss foran en skjerm praktisk talt alle våkne timer i døgnet. Digitale løsninger og dingser har selvfølgelig gjort hverdagen utrolig mye enklere på mange måter, men samtidig er sterke skjermer med blått lys definitivt ikke naturlig for øynene. Såkalte blålysbriller kan være et godt komplement til redusert tid foran skjermen.

Derfor har blått lys så mye å si

Hvordan lys oppleves er avhengig av både lysstyrke og fargetone, det som ofte omtales som «kaldt» eller «varmt» lys. For eksempel vil stearinlys og klassiske glødepærer gi et varmt lys, samtidig som lysstoffrør eller sollys inneholder mer kalde fargetoner.

Det blå lyset befinner seg innenfor dette «kalde» området, som kroppen da automatisk vil assosiere med dagslys – husk på at moderne lyskilder bare har eksistert noen få år. Ved bruk av briller mot blått lys vil mengden blått lys som treffer øynene reduseres, noe som igjen kan gi positive resultater.

Blått lys, søvn og balanse i hverdagen

Dagslyset, som da inneholder en god del lys i det blå spekteret, henger tett sammen med produksjon av det såkalte «søvnhormonet» melatonin. Derfor er det nyttig å komme seg ut i dagslys om morgenen, for å virkelig våkne opp, men det er også gunstig å redusere mengden lys utover kvelden. Det gjelder selvfølgelig da også lys fra skjermer, og blålysbriller kan bidra til å redusere blått lys fra denne kilden.

I tillegg kan en reduksjon av mengde blått lys også bidra til at man føler seg mer uthvilt og opplagt i løpet av hverdagen. Noen har god nytte av såkalte databriller eller terminalbriller foran skjerm, men det gjelder da når synet er forandret slik at du er nødt til å anstrenge deg for å se på skjermen. Blålysbriller har en mer generell funksjon, i og med at de filtrere ut det blå lyset fra alle typer skjermer – fra laptop og PC til smarttelefonen.