Slik unngår du digital overvåkning

0
776

Det er ingen godt skjult hemmelighet at mange av de store aktørene på nett er helt avhengige av omfattende datainnsamling og overvåkning av enkeltbrukere. Gigantene som Facebook og Google har utrolig store mengder data om sine brukere. Det kan være vanskelig å følge med på alle nye teknologier og løsninger, se litt på http://pixmania.no/ for å se hvor rask utviklingen kan være, og mange brukere blir urolige for sine personopplysninger.

Ta deg tid til å tenke på personvern og overvåkning

Det finnes mye god informasjon om personvern og overvåkning på nett, Datatilsynet er selvfølgelig en av de beste norske kildene. Samtidig har det også skjedd noe utvikling når det gjelder informasjon og valgmuligheter innenfor forskjellige områder som informasjonskapsler. Likevel er det vanskelig å få grep om alle sporingsteknologier, informasjonskapsler er bare en bitteliten del av bildet.

De store og seriøse aktørene har som regel god informasjon om hvilke opplysninger de innhenter og lagrer. Utfordringen er at få brukere tar seg tid til å lese og forstå informasjonen. Det betyr også at de aller fleste brukere benytter seg av standardinnstillinger som tillater mye innhenting av informasjon.

Derfor blir det første rådet: ta deg tid til å lese informasjon om personvern, og sette deg inn i mulighetene for å begrense overvåkningen.

Bruk mulighetene som finnes for å redusere overvåkning

Det er mulig å blokkere informasjonskapsler i de fleste nettlesere, men igjen er det bare en ørliten del av bildet. Noen vurderer også å bruke en VPN for å anonymisere noe informasjon, men legg merke til at slike tjenester også har mange begrensninger.

Heldigvis er det også mye som tyder på at de store aktørene begynner å forstå at overvåkningen i noen tilfeller har gått for langt. Apple er et godt eksempel på et selskap som har begynt å begrense overvåkningsmulighetene. Det kan sikkert ha å gjøre med konkurransen med Google, men er likevel en positiv utvikling.