Smarte analoge løsninger for dusj og velvære på hytta

0
169

Det finnes mange smarte fjernstyrte systemer, smarthjemløsninger of IT-baserte opplegg for styring av hytte – men i noen tilfeller vil det likevel være optimalt med en analog løsning. Det gjelder særlig på hytter der det ikke finnes strøm, og der det derfor må husholdes med det som er tilgjengelig på eventuelle batteribanker og opplegg basert på solceller.

Utedusj som gir overlegen komfort

En hytte uten strøm, som da i tilnærmet alle tilfeller også betyr fravær av innlagt vann, kan by på utfordringer når det gjelder komfort. For eksempel er det mange som ønsker seg dusjmuligheter, og da kan en utedusj være en både smart og komfortabel løsning.

Det finnes også relativt enkle opplegg for dusj innendørs i hytter uten strøm, men de er da ofte basert på enten manuelle pumper eller små batteridreven pumpesystemer. Dessuten må vannet ofte varmes på peisen. En utedusj kan være basert på gass, noe som betyr at vannet varmes opp når det strømmer gjennom en svært kompakt enhet – det gir umiddelbar tilgang til varmtvann.

Fordeler sammenlignet med strøm

Det kan uten tvil høres morsomt ut å prøve å lage en digital løsning for denne type dusjbehov, i form av for eksempel en elektrisk varmtvannsbereder som styres via fjernstyring. Da er jo dusjanlegget klart akkurat når du har lyst, og du kan starte varmen uansett hvor du er? Likevel vil gass være overlegent:

  • Elektrisk oppvarming av vann basert på batterier er helt enkelt ikke praktisk mulig, da det er altfor kraftkrevende.
  • En løsning som bygger på gass vil være minst like rask som en varmtvannsbereder, husk på at gass betyr umiddelbar tilgang til varmtvann.

I tillegg er det selvfølgelig deilig å ha noen hyttesystemer som er analoge og helt enkle. Med en utedusj vil du virkelig være i takt med naturen – da du kan ta deg en forfriskende, avkjølende eller varmende dusj direkte på plenen under åpen himmel.