Søvnapné med CPAP

0
210

Den vanligste behandlingen for søvnapné er med CPAP. Det er også den eneste behandlingsformen som pt er berettiget til tilskudd – det vil si gratis for pasienten.

CPAP er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure, som betyr konstant positivt luftveistrykk. Utstyret består av en maske som er koblet med en slange til en liten luftkompressor. Via masken skapes det et lett overtrykk i halsen, og dette holder luftveiene åpne. På denne måten fjernes både lyden av snorking og pustepauser (apnéer), og søvnkvaliteten forbedres.

Når diagnosen søvnapné er stilt på sykehuset eller søvnklinikken, får du utdelt CPAP-utstyret ditt.

Mange pasienter opplever at trettheten forsvinner og at livskvaliteten blir bedre etter bare noen få netter med behandling. For de aller fleste vil bruken av CPAP-utstyret være en livslang behandling.

Bli vant til CPAP

Du kan ha problemer med å venne deg til CPAP-utstyret, men potensialet for bedre søvn er stort, så vær tålmodig.

Det er stor sannsynlighet for at utstyrets innstillinger må justeres for deg – og også med tanke på masker er det mange forskjellige alternativer.

Det er viktig at du holder god og tett kontakt med søvnklinikken du er tilknyttet – sammen kan dere finne løsningene og riktig optimalisering av behandlingen.

Vekttap

Hvis du er overvektig, kan vekttap resultere i færre apnéer og i noen tilfeller kan vekttap fullstendig kurere søvnapné. Men vi vet også at mange søvnapnépasienter synes det er vanskelig å finne det nødvendige overskuddet for å begynne å gå ned i vekt.

Riktig behandling for søvnapné kan være akkurat det som gir motivasjon, energi og overskudd.

Posisjonstrener

Behandling av søvnapné med stillingstrener kan hjelpe personer med mild eller moderat søvnapné, og hvor de fleste apnéer oppstår når de ligger på rygg. Med posisjonstreneren lærer du å ligge på siden, hvorved apnéene kan reduseres eller helt elimineres.

Tannregulering

Behandling av søvnapné med tannskinner er en behandlingsform. En tannskinne skyver underkjeven litt frem og skaper dermed mer plass i halsen.

Det er forsket mye på tannskinnebehandling som et alternativ til CPAP-behandling og det finnes mye informasjon på internett.

Dersom CPAP-behandlingen alene ikke løser problemet med søvnapné, kan det i noen tilfeller være lurt å supplere behandlingen med tannskinne.

Tannskinnebehandling kan også stå alene. De beste resultatene oppnås med mild til moderat søvnapné, men det har også vist seg å være effektivt i noen tilfeller ved alvorlig søvnapné.

En tannskinne skal alltid justeres av en tannlege med inngående kjennskap til tannskinne ved søvnapné. Tannlegen skal sørge for at du ikke f.eks. få løse tenner eller kjeveleddsproblemer på grunn av tannreguleringen.

Når du har hatt tannreguleringen en stund, anbefales det at du tar kontakt med søvnklinikken for å få utført en kontrollmåling, som kan vise effekt av tannreguleringen.

Vurderer du å få laget en skinne, kan det være lurt å spørre tannlegen om muligheten for å få noe av pengene tilbake dersom skinnen ikke har forventet effekt.

Operasjon

I noen tilfeller får pasienter med søvnapné tilbud om operasjon. De vanligste prosedyrene er fjerning eller reduksjon av mandler, fjerning av polypper eller korrigering av en avviket neseseptum.

Alternative forslag for behandling av søvnapné

Det finnes mange forskjellige forslag og tilbud på internett for behandling av snorking og søvnapné. I annonser er det ofte ikke noe skille mellom snorking og søvnapné. Noe kan virke mot snorking, men ikke mot søvnapné. Det er annonser for nesedråper, nesebøyler, plaster til å sette på nesen, snorkealarm, snorkeputer, tungepropeller, samt billige tannbøyler som du må justere selv – det er mange forslag.

Felles for de mange alternative forslagene er at effekten vanligvis ikke er godt dokumentert i forhold til behandling av søvnapné.