Stadig mer avansert elektronikk i den moderne norske bilparken

0
117

Den norske bilparken skiftes ut raskt, i takt med at elbiler har blitt helt dominerende på personbilmarkedet. Det betyr også at alt flere biler er fylt med avansert og spennende elektronikk. Så langt er vi et godt stykke unna selvkjørende autonome biler, men utviklingen er svært interessant.

Bilen som en mobilitetstjeneste

En stor del av den tekniske utviklingen henger også sammen med megatrender i mobilitetsmarkedet. I noen områder gjør tjenester som Uber det mindre viktig å eie sin egen bil, og i en fremtid med autonome biler blir egen bil kanskje et unntak. Det vil helt enkelt ikke være økonomisk forsvarbart å eie en egen bil, når et selvkjørende kjøretøy er like tilgjengelig og praktisk som en egen bil.

I overskuelig fremtid vil det likevel finnes en bilpark med biler som er eiet av privatpersoner, med tilhørende behov for service og vedlikehold. Det betyr også at det fortsatt vil finnes leverandører av BMW-bildeler og bildeler til andre merker, sammen med servicetjenester sånn som vi kjenner de i dag.

Den kompliserte logistikken

I løpet av 2021 opplevde de aller fleste store bilprodusenter utfordringer med akkurat elektronikken i bilene sine. Det handlet ikke om feil i eksisterende biler, men store problemer med levering av nødvendige halvlederprodukter. Alle biler trenger en rekke forskjellige halvlederprodukter til ulike elektriske systemer, og logistikksituasjonen var så prekær at mange bilprodusenter måtte redusere produksjonen sin.

Denne situasjonen har uten tvil rettet søkelyset mot hvor avhengig moderne bilproduksjon er av halvledere og elektronikk. Det er selvfølgelig verken mulig eller ønskelig å reversere denne utviklingen, men det er kanskje noe å hente på å benytte hyllevare i større utstrekning. Det er usikkert om det er noe av bakgrunnen for Teslas nylige bytte til Ryzen-prosessorer i sine multimediasystem, men det kan eventuelt være en vei å gå når det gjelder å bli mindre avhengig av spesialiserte halvledere produsert for biler.